top of page

De Utrechtse Studenten Bigband (hierna: USBB) is dé studentenbigband van Utrecht. Met frisgroene stropdas maken deze swingende studenten van iedere gelegenheid een feest dat je niet wil missen. 


Met Utrecht als thuisbasis speelt deze groep jonge, fanatieke jazzliefhebbers regelmatig op studentengala’s, festivals en andere openbare gelegenheden in haar eigen stad. Daarnaast slaat ze ook haar vleugels uit naar de rest van Nederland en zelfs het buitenland. Door een frisse en moderne visie op jazzmuziek weet deze 18-koppige bigband, die volledig bestaat uit studenten, een breed publiek aan studenten en jonge mensen in aanraking te brengen met dit genre. Het repertoire loopt uiteen van swing tot wereldmuziek tot dansbare hits, en van nummers van klassieke jazziconen tot stukken van hedendaagse muzikale helden. De USBB streeft hiermee vol enthousiasme haar belangrijkste doel na: het populariseren van bigbandmuziek onder een breed en gevarieerd studentenpubliek. 
Op artistiek gebied daagt de USBB zichzelf telkens uit door haar repertoire te vernieuwen en nieuwe stijlen te ontdekken. Zo speelt de bigband een aantal stukken die speciaal zijn gearrangeerd of geschreven voor de USBB, onder andere door honorair dirigent Daan Bogers en de huidige dirigent Frans Cornelissen. Uit het project in 2018 zijn zelfs twee nummers geschreven door eigen leden voortgekomen.  


Gedurende haar bestaan heeft de USBB met veel bekende artiesten en in een grote diversiteit aan stijlen kunnen spelen. Niet alleen als graag geziene gast op festivals en gala’s, maar voornamelijk tijdens de jaarlijkse ‘Big’-projecten, waarin vernieuwing, verdieping in muziekstijlen en leerzame samenwerkingen met bijzondere gastartiesten centraal staan. In de afgelopen jaren werd samengewerkt met onder andere Trijntje Oosterhuis, Jan van Duikeren, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Shirma Rouse en Wouter Hamel. Daarnaast speelde de USBB in 2016 op Montreux Jazz Festival, in 2022 op Umbria Jazz Festival, was ze de UITband van de Utrechtse Introductietijd in 2016 en werden ze in 2019 voor de tweede keer verkozen tot beste studentenbigband van Nederland.

#DITISDEUSBB

bottom of page