De Utrechtse Studenten Bigband (hierna: USBB) is dé studentenbigband van Nederland. Met frisgroene stropdas maken deze swingende studenten van iedere gelegenheid een feest dat je niet wil missen. 


Met Utrecht als thuisbasis speelt deze groep jonge, fanatieke jazzliefhebbers regelmatig op studentengala’s, festivals en andere openbare gelegenheden in haar eigen stad. Daarnaast slaat ze ook haar vleugels uit naar de rest van Nederland en zelfs het buitenland. Door een frisse en moderne visie op jazzmuziek weet deze 18-koppige bigband, die volledig bestaat uit studenten, een breed publiek aan studenten en jonge mensen in aanraking te brengen met dit genre. Het repertoire loopt uiteen van swing tot wereldmuziek tot dansbare hits, en van nummers van klassieke jazziconen tot stukken van hedendaagse muzikale helden. De USBB streeft hiermee vol enthousiasme haar belangrijkste doel na: het populariseren van bigbandmuziek onder een breed en gevarieerd studentenpubliek. 
Op artistiek gebied daagt de USBB zichzelf telkens uit door haar repertoire te vernieuwen en nieuwe stijlen te ontdekken. Zo speelt de bigband een aantal stukken die speciaal zijn gearrangeerd of geschreven voor de USBB, onder andere door dirigent Daan Bogers. Uit het project in 2018 zijn zelfs twee nummers geschreven door eigen leden voortgekomen.  


Gedurende haar bestaan heeft de USBB met veel bekende artiesten en in een grote diversiteit aan stijlen kunnen spelen. Niet alleen als graag geziene gast op festivals en gala’s, maar voornamelijk tijdens de jaarlijkse ‘Big’-projecten, waarin vernieuwing, verdieping in muziekstijlen en leerzame samenwerkingen met bijzondere gastartiesten centraal staan. In de afgelopen succesvolle projecten werd samengewerkt met onder andere Eric Vloeimans (Big Blend, 2015); Shirma Rouse, Jan van Duikeren en Boris (Big Bang, 2017); talentvolle wereldmuzikanten zoals Nazeer Abdulhai (Big Bridges, 2018); en Carlo de Wijs en Wouter Hamel (Big Breeze, 2019). Daarnaast speelde de USBB met Benjamin Herman op UUnited in 2016, op het Montreux Jazz Festival tijdens haar Europese lustrumtournee (Big Breakout, 2016), was ze de UITband van de Utrechtse Introductietijd in 2016, wonnen ze de winnaarseditie van bigbandfestival Lelystad in 2017, en werden ze in 2019 voor de tweede keer verkozen tot beste studentenbigband van Nederland.

#DITISDEUSBB

1/4