de Utrechtse Studenten Bigband

De Dirigent en Zangeres

Daan Bogers

Daan is weliswaar dirigent bij de USBB, maar is daarnaast misschien wel de grootste student van de club. Ook Daan is namelijk een man van derde helften. Deze allround man verzorgt niet alleen de artistieke leiding. De USBB speelt namelijk ook een aantal composities en arrangementen van Daan. Dat ook de dirigent een beetje verliefd op de USBB is blijkt wel uit de volgende quote: ‘De band? Gretige jonge musici met veel talent, die in staat zijn zowel een studentengala op z’n kop te zetten als op hoog niveau te presteren op schitterende festivals. De USBB is en frisse wind in de Nederlandse jazzscene en laat zien dat jazz LEEFT’.

Hannah Stradmeijer

Hannah is begonnen met zingen toen ze kon praten. Tenminste, dat vindt ze zelf een logische gedachte. Houden zo Hannah!  Sinds februari 2017 straalt onze frontlady op de USBB-podia. Met haar prachtige, warme stem pakt ze iedereen in. Naast een stem heeft ze ook nog een basgitaar maar daar kan ze helaas helemaal niks mee. Maakt niet uit, daar hebben we iemand anders voor. Waarom ze bij de USBB zit? ‘Ik vind het heel leuk om muziek te maken, vooral met zo’n grote groep. De optredens en de ervaringen daaromheen vind ik ontzettend tof’. Communicatie-expert Hannah staat binnen de groep vooral bekend om één speciale kwaliteit: voordat je met je ogen kan knipperen heeft ze een biertje opgedronken. We proberen dit dan ook zo vaak mogelijk voor te laten komen. Ohja, ze houdt niet van sporten.

De trompettisten

LEAD
Joost Hooyman

Jonge trompetgod Joost is de lead van de blazersbende. Deze wiskundige is gek op muziek en speelt zoveel als hij kan. Het liefst doet hij dat toch bij de USBB. Als bestuurslid in de club waakt hij vol passie over de toekomst van de vereniging.  Bestuurskwesties benadert Joost in lijn met zijn studie graag met een vrolijk wiskundig model of wat numerieke meetkunde, tot verbijstering van zijn bestuursmaatjes.  Ook laat hij in de bigband zijn wilde haren zien, zo heeft hij de grootste emmer kip opgegeten, het borrelnotenrecord gigantisch verbroken en zijn eerste biertjes gedronken bij de USBB.

Kim Verest

Dat je soms wat vrouwelijke inmenging nodig hebt om een trompetsectie écht goed te krijgen bewijst onze blozende blonde Kim wel. Kim wilde vanaf kleins af aan al trompetspelen: uit de speelgoedwinkel haalde ze geen barbies maar trompetjes. Kim is verliefd geworden op de USBB vanwege de grote energie en het plezier van de band. Dapper gaat ze mee in de ingewikkelde, daaruit voortkomende choreografieën waar het trompettestosteron mee op de proppen komt. Vooraan in de polonaise is ze tevreden: ‘als er niet gedanst wordt is het geen waardige trompetsectie’. Als parttime basketbalster en toekomstig docent muziek hopen we dat Kim jarenlang suuuperhard bij ons blijft lachen, zich kranig weert tegen de mannen in de sectie en bier blijft drinken tot in de laatste uurtjes.

Dirk Hooijer

Jaja, onze voetballende historicus Dirk, de man die boven de trompetsectie uitstijgt maar ook geliefd is om zijn bescheidenheid hierover. ‘Hoe lang ik ben weet ik niet precies, maar ik zit qua lengte ergens tussen Roel van Velzen en Arie Boomsma in’. Hoewel, bescheidenheid als omschrijving van deze Zeeuwse man is misschien niet altijd op zijn plek. Indien er zes Friese meiden rondlopen, loopt Dirkie er ook. Dirk speelt niet alleen trompet: ‘ik wil nog wel eens op een drumstelletje rammen, op een pianootje pingelen of op een gitaartje raggen’. Waarom hij bij de USBB zit? ‘Zodat ik kan opscheppen over het feit dat ik bij de gaafste studentenbigband van Nederland zit en deel uitmaak van een supergezellige groep mensen. Gezelligheid en goed niveau gaan goed samen: er kan stevig gerepeteerd en vet opgetreden worden terwijl het altijd lachen blijft’.

Martijn van der Meer

Martijn komt uit 1995 en is verliefd op de band vanwege de combinatie van geweldige muziek, vette optredens, te gekke mensen en veel bier. ‘Alles wat de band wil, doet en kan spreekt van ‘Sky is the limit’. Onze hardwerkende, immer goed geklede vierde trompettist speelt al jaren zowel bugel als trompet. Martijn wordt getypeerd als fanatieke student, met een meelijwekkend grote passie voor wetenschapsgeschiedenis en kennissociologie. Vraag hem daar niet naar, dan is je avond gevuld. Martijn is de trompettist met de beste stembuis.

Quirijn Kokkeler

Quirijn is onze blond bekrulde trompettist uit het mooie Ijsselstein (met als beste onderdeel de tram naar Utrecht). Naast dat hij niet bang is voor een solootje of een mooi lijntje is hij weg van de USBB vanwege de mogelijkheid tot zelfexpressie middels dans. De beroemde choreografieën van de trompetsectie liggen hem erg goed. Met Quirijn wil je overigens geen ruzie krijgen: hij heeft een bruine band in karate. Misschien is dat trouwens niet meer zo merkbaar als je hem op een dinsdagavond tegenkomt: hij drinkt genoeg bier om te vergeten hoeveel bier hij ook alweer drinkt.

De trombones

LEAD
Michiel de Boer

Michiel is de trombonist die de saxsectie voor hem af en toe laat opspringen door zijn mega-geluid. Michiel ziet alles heel scherp in de band. Hij studeert namelijk optometrie. Deze leadtrombonist voelt zich het meest thuis bij het Egerländer stukje in Alle Duiven Op De Dam. Dat zou misschien wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat hij naast de trombone ook de tuba en euphonium beheerst. Michiel houdt van de USBB vanwege de gezelligheid, de vriendschappen en de muzikale uitdaging. Wist je dat Michiel overigens vloeiend het Fries en het Russisch beheerst?

Victor Fransen

Victor begon al vroeg met de muzikale ellende. Op zijn 5e speelde hij namelijk al trombone. Hij speelt alleen dit instrument ‘omdat ik alle andere instrumenten stom vind’. Verrassend en onbegrijpelijk genoeg zijn het vooral de saxofoons die hem niet aanstaan. Toch kan hij het aan om achter de saxen plaats te nemen in de USBB. Deze ‘busy bee’ doet naast zijn economische studie allerlei commissies en besturen op muzikaal vlak. Victor drinkt bij de band gemiddeld twee biertjes per week, als dit van zijn moeder mag. Dat dit zo is, blijkt wel uit het feit dat hij doorgaans op miraculeuze wijze verdwijnt bij de derde helften. Verder zit hij graag in bad.

Jannah Wijermars

Jannah is de dappere dame die zich tussen het trombone-testosteron durft te nestelen. Deze tromboniste uit 1997 wordt gekenmerkt door haar lengte van 1,85. Dat ze veelzijdig is blijkt wel uit haar beheersing van vele instrumenten: ‘ik speel 8/9 jaar trombone, verder piano, ieniemienie beetje basgitaar en natuurlijk het prachtigste instrument: de blokfluit’. Benieuwd of ze op de blokfluit –net als op trombone- ook zo bouncet op de beat als ze de muziek voelt. Het leukste aspect van de USBB is volgens haar: ‘het is een grote (en klein beetje incestueuze) familie’

Martijn van den Heuvel

Martijn komt uit 1992 en is ‘185 ofzo’ lang. De eenheid van lengte mocht kennelijk zelf bedacht worden. Martijn zit vaak gniffelend en knorrend op zijn mega-instrument in een hoekje van de band. Sommige mensen kennen deze immer goed gestemde brombeer ook wel als ‘Nijntje’. Voor Nijntje is de USBB een leuke uitdaging om bastrombone te spelen, ‘en het is natuurlijk de gezelligste bigband van Nederland’. Hoeveel bier hij drinkt ligt eraan op hoeveel gala’s de USBB speelt. Martijn is een handige jongen: hij studeert werktuigbouwkunde.

De saxen

LEAD
Annegreet Silvius

Annegreet is de Friese frisse leider van de saxen. Deze jonge telg uit 1997 is snel geïntegreerd in het USBBestaan. Ze voelt zich al zo op haar gemak dat ze ongegeneerd het alom bekende borrelnotenrecord verbrak. Dat dit niet uit het niets kwam, blijkt uit de nacht na de Lustrumdag. Annegreet droeg toen in financieel opzicht flink bij aan het welvaren van de Utrechtse snackcultuur. Naast het gezelligheidsaspect heeft ze nog een leadtrekje van haar voorganger overgenomen. Er is een nieuwe signature-dance: naast ‘de Gerben’ kent de USBB nu ook ‘de Annie’. Al dansend en solerend maakt deze frontlady elk gala één groot feest.

Sofie Jansen

Waar ieder ander USBB-lid nagenoeg onbewogen op de foto staat is dat bij Sofie helaas niet volledig gelukt. Dat is ook niet gek, want zo is Sofie ook. Tijdens het spelen bouncet ze op en neer omdat ze nog steeds zo blij is bij de USBB te horen en omdat ze de muziek zo tof vindt. Sofie is een van de traagste borrelnooteters, maar wel een van de grootste kroegtijgers, dus dat compenseert. Op eerste tenor blaast ze iedereen omver met een vette sound en veeeeeeel volume. Sofie vind je vaak ergens met bier, achter de toonbank bij de taartenafdeling van de Hema of anders keihard werkend om onrecht te bestrijden bij de Strafrechtswinkel.

Michiel Lugt

Deze getalenteerde meneer  in de saxofoonsectie is de honderd meter lange natuurkundestudent Michiel. Deze jazzcat biedt in zijn eentje kranig weerstand tegen het vrouwelijke deel van de sectie en heeft zich nu al bewezen als een echte choreokiller. Michielio kan niet alleen prachtig sopraan en altsaxofoon spelen, maar heeft ook een vocaal bereik van zo’n 20 octaven. Als hij wat biertjes gedronken heeft mag je daarvan genieten. Hij weet trouwens niet zo goed hoeveel bier hij drinkt: het is in ieder geval nooit genoeg. Door zijn lengte heeft hij wel extra veel pech met zijn naamgenoot achter hem op trombone, oordopjes zijn dus gewenst.

Dolly Haselager

Dolly is de lolligste Limburger die je ooit gaat ontmoeten. Ze speelt nu alweer een tijdje tenorsaxofoon, daarvoor 10 jaar altsax. Dolly is USBB-fan vanwege de vette muziek en lieve mensen. Omdat ze geneeskunde studeert houdt ze haar gezondheid (en die van de rest van de band) goed in de gaten. De hoeveelheid bier die ze wekelijks drinkt is daarom ook afhankelijk van of we die week een optreden hebben. Dolly is de USBB’er met het sterkste zuidelijke accent.

Marjanna Romers

Deze Friese pittige tante uit Wommels is in het najaar van 2018 de uitdaging aangegaan om de baritonsaxofoon te lijf te gaan. En dat valt niet mee als je maar ietsjes groter bent dan het instrument zelf. Ze speelde eigenlijk nog helemaal geen bariton, is zelfs sopraansaxofoniste, maar is van klein naar groot gegaan. Marjanna studeert geneeskunde en weet dus heel goed dat alcohol slecht voor je is. Toch zit ze naar eigen zeggen vooral bij de band omdat er gratis bier is tijdens optredens.

De ritmesectie

Melle Meijer

Melle is ooit aangenomen als gitarist om vervolgens vrijwel meteen te vertrekken naar het mooie Italië. Ook is Melle lid omdat de collectie Brabanders bij de USBB nog niet uitgebreid genoeg was. Wat ‘ie echt kan? “Ik speel nu ongeveer 10 jaar gitaar. Daarvoor heb ik piano gespeeld maar daar bleek je geen Green Day op te kunnen spelen dus toen ben ik maar gitaar gaan spelen.” Melle is blij met de USBB omdat hij op dinsdagavond nog niks te doen had, maar ook omdat hij het een supertoffe groep mensen vindt die ook nog aardig muziek kunnen maken. Als zoveelste Brabander maar ook zoveelste historicus voegt Melle zoveel toe aan het mooie clubje dat wij hem nooit meer (naar Italië) laten gaan.

Ap Verhoeven

En daar was ie al: onze Appie! Op de foto lijkt hij een echte strijder, maar Gonna Fly Now is niet zijn favoriete nummer. Het liefst speelt hij namelijk mooie vibrafoonmelodieën maar hij kwam er achter dat dat niet zo’n handig instrument was. Daarna is hij dan maar een weergaloze drummer geworden. Deze überbrabo uit Schijndel grapt dat hij nooit bier drinkt, liever wodka greentea. Wij weten wel beter. Bij de USBB zit Ap omdat hij altijd al in een bigband heeft willen zitten. Dat mag nu, alsjeblieft groetjes de USBB. Ohja, je bent nu vast benieuwd: hij is 1845 millimeter lang.

Daan van der Spek

Onze bassist Daan van der Spek is een jongeling in de groep. Als vroege 1998’er heeft hij er echter wel al de nodige academische jaren op zitten. Daan heeft namelijk al twee jaar Natuurkunde achter de rug, en heeft nu eindelijk het licht gezien: hij kwam naar Utrecht om heel wat anders te doen. Als student Informatica studeert hij soms en drinkt hij ook ergens tussen genoeg en een beetje veel bier bij onder andere de USBB. Waarom hij lid wilde worden? ‘Ik vond dat de USBB niet kon blijven bestaan zonder dat mijn geweldige voornaam twee keer in de band voorkomt’. Daan is nu al een bewezen doorzetter en zal nog vele jaren in onze baslijntjes voorzien!

Elsemiek Piepers

Elsemiek is de geliefde USBBmama. Deze ontzettend harde werkster zit op de repetities verstopt achter een gigantische vleugel. Ze speelt al meer dan 15 jaar piano, waarvan 5 bij de band. Drijfveren? ‘dat ik het fantastisch vind om bij zo’n goeie en speciale bigband te spelen, toffe concerten mee te maken en samen te werken met grote namen. Het leukste aspect van de band vind ik echter het samen spelen met de muzikaalste, gezelligste, leukste, knapste en meest bijzondere studenten van heel Nederland’. Els houdt het spannend: ze drinkt weinig tot gemiddeld tot veel bier per week.